perjantai 10. helmikuuta 2017

Mitä tarvikkeita vauvalle? osa 2


Vaunut/Rattaat

Vauvanvarusteiden kilpailu tuntuu kulminoituvan tähän varusteeseen. Keskustelut pyörivät aika paljon samaa rataa, kun miehillä automerkeistä ja malleista. Siinä missä toiselle riittää toimintavarmuus ja edulliset kilometrit, toinen on valmis maksamaan premium-luokan ajokokemuksesta esim. Emmaljungan luksusmalleilla. 

Vaunut ja rattaat on siis eri asia. Vaunuista puhuttaessa tarkoitetaan sellaista kopallista vauvan kulkuneuvoa, joka ei mene muihin asentoihin. Tämä on aika lyhytikäinen hankinta, menee jonnekkin 7-9kk tienoille saakka keskimäärin. Rattaat on tästä seuraava malli, jossa isompi lapsi pystyy istumaan. Näistä osa menee makuuasentoon, ja aurinkosuojan kanssa muistuttuvat tällöin erehdyttävästi vaunuja.

Molempia saa isoilla, pienillä, kääntyvillä, umpi- ja ilmakumi pyörillä. On erillisjousitettua, runkojousitettua, matkamallia, maasto- ,juoksu- tai maastojuoksumallia ja mitä vaan ikinä keksit. Runsauden pula on siis ilmeinen ja tässä kohtaa otsa kastuu hiestä helposti, mutta pysytään rauhallisena.   

Kannattaa kartoittaa ensin omat tarpeet ja sen jälkeen omiiin tarpeisiin sopivat vaunut löytyvät varmasti. Meillä asunnon virkaa toimittaa tällä hetkellä n.65m2 paritalon puolikas yhdellä kylmällä varastohuoneella sisäänkäynnin yhteydessä. Tämän vuoksi käyttöominaisuuksien lisäksi myös logistiset ratkaisut olivat tärkeässä osassa valintaa tehdessä, tilaa ei ole ylenpalttisesti. 

Pienen selvittelyn jälkeen valinnaksemme valikoitui Britax Affinity yhdistelmävaunut yhdellä lapsella käytettynä taas Tori.fi palvelun kautta. Pakettiin kuului itse runko, vauvan vaunukoppa, ratasosa, isot etupyörät pitempiä lenkkejä varten ja kääntyvät pienet etupyörät esim. kaupunkikäyttöön ja ahtaampiin tiloihin. Lisäksi em. vauvan turvakaukalo menee suoraan samaan runkoon, jolloin oli kätevää nostaa nukkuva lapsi kopassaan autosta mukaan herättämättä häntä. Eli paketin perusajatus: Yksi runko, joka muovautuu paloja vaihtamalla eri käyttötarkoituksiin sopivaksi ja käyttöikä on suht pitkä. 

Poika on nyt 9 kk vanha ja nukkuu makuuasentoon käännetyssä ratasosassa ulkona mielellään. Päivitimme ratasosaa vielä rattaisiin tarkoitettulla talvimakuupussilla jolloin päikkärit onnistuvat hyvin jopa -20 asteen pakkasilla. 

Hankinnassa tärkeää on siis miettiä, mitä ominaisuuksia arvostaa eniten ja lähteä kartoittamaan vaihtoehtoja sen pohjalta. Kannattaa käydä hyvinvarustellussa lastentarvikeliikkeessä tutkailemassa vaihtoehtoja, myyjät ovat pääsääntöisesti hyvin ammattitaitoisia.


Hoitopöytä

Hoitopöytä ei ole välttämätön hankinta, jos asunnosta löytyy jokin muu taso missä vauvan huoltotoimenpiteitä pystyy suorittamaan. Itse nikkaroin asunnosta valmiiksi löytyvän Muuramen pikkukolmosen päälle hoitotason koivusta ja maalasin sen valkoiseksi. Hoitopaikkaa valitessaan kannattaa huomioida muutama seikka.

Jos mahdollista, hoitotason kannattaa sijaita vesipisteen lähellä. Kun pesun tarve on, asunnon läpi kantaminen aiheuttaa väistämättä lisäsiivoustoimenpiteitä silloin tällöin. 

Hoitotason tulisi olla riittävän suuri, jotta siihen mahtuu lapsen lisäksi myös muut oheistarvikkeet. Toki niitä voi laittaa esim erilaisiin seinälle ripustettiin koreihin hoitotason läheisyyteen, jos tasolla ei ole tilaa. 

Hoitotason korkeus olisi hyvä olla sellainen, että sen ääressä saa seisoa selkä suorassa. Varsinkin ensimmäisinä kuukausina hoitotasolla vietetty aika on aika runsas. 

Jos pesuhuoneesta löytyy sivusta täytettävä pesukone, sen päälle hankittu hoitoalusta on erittäin hyvä ratkaisu. Hoitotason käyttäikä on kuitenkin aika lyhyt. Kun lapsi lähtee liikkeelle, hoitotaso ei ole enää toimiva ratkaisu, vaan useimmat toimenpiteet on helpompi tehdä vaikka sylissä.


Itkuhälytin

Itkuhälytin on laite, jonka hankkiminen tulee hyvin pian ajankohtaiseksi. Ihan halvinta mallia ei kannate hankkia, koska niissä usein puuttuu keskeisiä tarvittavia ominaisuuksia. 

Hyvässä itkuhälyttimessä sekä lähettimen, että vastaanottimen saa toimimaan ilman verkkovirtaa. Tämä helpottaa toimintaa varsinkin kodin ulkopuolella, kun vaunujen paikkaa ei tarvitse etsiä eikä vanhempien päivystää pistorasian vieressä.  Hyvä hälytin myös ilmoittaa paristojen loppumisesta tai yhteyden katkeamisesta yksiöiden välillä kuuluvasti.

Toimintasäteet tuntuvat olevan kaikissa nykyään aika reiluja. Äänenlaaduissa ja voimakkuuksia sen sijaan on isoja eroja. Myös selkeät merkkivalot ovat hyvä olla. 

Oma lukunsa ovat mobiililaiteiden parina toimivat videokuvalliset itkuhälyttimet, niissäkin valikoima kasvaa jatkuvasti ja kuulemani mukaan alkavat pääsääntöisesti olemaan jo ihan toimiviakin. Hinta tietysti on myös korkeampi.

Itkuhälyttimistä pyydetään käytettynä melko kovia hintoja. Niiden hankintahinta uutena ei ole kovin iso ja uudessa on aina täysi takuu, siksi päädyimme hankkimaan tämän uutena. Valintamme oli Philips Avent SCD570/00 Dect, hinta muistaakseni 70-80e. Kannattaa panostaa tähän, jos vertaa 40e halvimpaan malliin, rahalle saa vastinetta ja kyseessä on kuitenkin pitkäikäinen ja päivittäisessä käytössä oleva investointi.





Muut härpäkkeet

Äskeiset varusteet, äitiyspakkauksen sisältö ja kasa lahjana saatuja vaatteita muodostavat hyvän aloituspakkauksen. Varuiksi kotiin kannattaa hommata myös muutama purkki korvikemaitoa, vaikka lähtökohtaisesti vauva pyritään ruokkimaan äidinmaidolla. Arki kertoo sitten lisää tarpeita ja tietysti kaikki lapselliset sukulaiset ja ystävät neuvovat mielellään. Kysymättäkin. 


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti